Saturday, July 16, 2005

Back to Kho Phi Phi Don, deel II

Stefan is teruigegaan naar Kho Phi Phi en heeft voor het eerst zijn confrontatie met het eiland met het eiland. Hieronder het vervolg van zijn verhaal over zijn bezoek en de wederopbouw van het eiland

Hiphiphi heeft de afgelopen maanden veel betekend voor het eiland. De vele vrijwilligers hebben veel puin geruimd, waardoor het eiland weliswaar een kale, maar ook een opgeruimde indruk maakt. Op dit moment zijn vrijwilligers bezig met het puin weg te halen van de bodem van de baai. En dit alles met pure mankracht. De eerste en enige shovel (van overheidswege) op het eiland arriveerde pas na 6 maanden(!)
Hiphiphi heeft vele activiteiten lopen, met name op het gebied van infrastructuur. Naast dat ze het eiland hebben opgeruimd, zijn ze bezig met herstelwerkzaamheden aan huisjes, straatjes, flora etc.
Sinds februari hebben alweer 150 kleine winkeltjes, restaurantjes, reiswinkeltjes, en guest-houses hun deuren kunnen openen. Ook is het belangrijkste voor de toekomst van de kinderen van het eiland weer opgebouwd: de school is inmiddels weer opgestart en kinderen kunnen weer gaan leren.
Daarnaast zijn door Hiphiphi inmiddels weer zo’n 300 jonge palmbomen geplant en is bijna 100 kilo gras ingezaaid. Dit allemaal op het middelste stuk van het eiland dat het zwaarst is getroffen. Naast het feit dat het op den duur bijdraagt aan het (groene) aanzien van het eiland, heeft dit ook een belangrijke functie. Het voorkomt verdere beschadiging van het eiland gedurende het regenseizoen en zorgt ervoor dat de toplaag niet wordt weggespoeld.
Hiphiphi heeft verder met behulp van vrijwilligers een medische voorziening getroffen op het eiland, waar veel bewoners, hulpverleners en toeristen van afhankelijk zijn geweest. De eerste Thaise arts die arriveerde pas in mei. Tot die tijd zijn het vrijwilligers geweest die de medische verzorging op zich hebben genomen.
De komende tijd staat nog veel op het programma. Met name de herstelwerkzaamheden aan het riool en de watervoorziening op het eiland zullen de komende tijd ter hand worden genomen.

Op dit moment zijn er nog geen concrete plannen vanuit de overheid voor de wederopbouw van het eiland. Er zijn wel een aantal ideeën geopperd, maar deze blijven nog vaag en weinig concreet, terwijl het belangrijk is voor de leefbaarheid en economie van het eiland om snel duidelijkheid te hebben. Ook voor Hiphiphi is het soms frustrerend. Zij willen graag een bijdrage willen leveren aan de concrete wederopbouw van het verwoeste deel van het eiland. Indien de plannen bekend zijn, is het hun bedoeling om te kijken naar het voorzieningenniveau welke door de overheid wordt geleverd en daar waar mogelijk aan te vullen – aan te sluiten met eigen middelen en ideeën. Daarbij willen ze ook graag de mening van de lokale bewoners – het is hun eiland – zwaar laten wegen in de vormgeving en realisatie van ideeën.

Nu het eiland weer vrij is gemaakt van het puin hoopt men dat het toerisme weer gaat aantrekken. Grote delen van het eiland zijn niet of nauwelijks getroffen door de tsunami en daar is men weer volop in bedrijf. Het toerisme is met 90% gedaald in het afgelopen half jaar en inkomsten zijn slechts 10% van hetgeen voor de tsunami werd verdiend. Om het eiland er echt weer bovenop te helpen is het dus van belang dat toeristen het eiland weer zullen gaan vinden(!)

Naast het bezoek aan Koh Phi Phi heb ik ook nog een gesprek gehad op de Nederlandse ambassade in Bangkok met de ambassadeur, het hoofd consulaire zaken en een medewerkster van de OS-afdeling (Ontwikkelingssamenwerking). In dit gesprek heb ik iets verteld over ons project en mijn ervaringen op het eiland, zowel op 26 december 2004 als afgelopen keer. Daarnaast waren ze ook erg geïnteresseerd over de huidige toestand op het eiland, hoe het er nu is, of het toerisme weer wat op gang komt etc. Zelf verwacht de ambassade dat het zeker een jaar duurt, voordat het toerisme weer langzaam op gang komt in de getroffen gebieden. Mensen, toeristen hebben in deze tijd nu eenmaal de keus uit vele andere goedkope en verre bestemmingen en laten daarom juist dit soort gebieden nu ‘links’ liggen.
Verder kreeg ik van de ambassade een vergelijkbaar verhaal te horen als van Hiphiphi. De overheid blijft achter met het ontwikkelen van plannen voor de getroffen gebieden. Er zijn wel ideeën, maar concreet worden ze niet. Dit leidt tot een soort vicieuze cirkel. Doordat de opbouw achterblijft in de getroffen gebieden, kan het toerisme maar moeilijk op gang komen, wat weer gevolgen heeft voor de broodwinning van vele mensen die dan toch weer aangewezen zijn op lokale hulpinitiatieven en lokale NGO’s.
Zoals bekend heeft de Thaise regering direct na de ramp aangekondigd geen (financiële) hulp nodig te hebben. Dit betekent dus ook dat het geld van giro 555 niet naar Thailand gaat, maar met name naar Sri Lanka en Atjeh. De Nederlandse ambassade heeft dus weinig coördinerende activiteiten om dit soort gelden te besteden. Zij sluiten met name aan bij enkele lokale initiatieven in de regio. Des te meer is de ambassade dus erg geïnteresseerd in andere (Nederlandse) lokale initiatieven.
Het gesprek met de medewerkster van de OS-afdeling was ook indrukwekkend. Zij is op verschillende plekken geweest in de dagen en weken na de tsunami om daar te helpen. Hierdoor heeft zij wat lokale contacten en NGO’s opgedaan waar wij in ons project ook gebruik van mogen maken. Ik ben haar hier heel dankbaar voor. Daarnaast heft zij aangegeven altijd contact met haar te mogen opnemen, iets waar we in de komende periode ook zeker gebruik van gaan maken.

Terugkijkend is het een erg goed en bovendien nuttige reis geweest, waarbij we veel te weten zijn gekomen over de huidige situatie van het eiland Koh Phi Phi, de diverse initiatieven, hebben we veel nuttige informatie gekregen over toekomstige activiteiten en contactpersonen, maar hebben we bovenal aansluiting gevonden voor een goede en verstandige besteding van ons ingezamelde geld. De komende periode gaan we gebruiken om exact te bepalen wanneer en op welke manier we daadwerkelijk we dit in gaan vullen. In elk geval hopen we het project door de Engelse vertaling van het boekje weer een nieuwe stimulans te geven. Robin en Carina gaan eind augustus ook vertrekken naar Koh phi phi om concrete afspraken te maken over de besteding van het geld. Uiteraard houden we jullie via de website en e-mail op de hoogte, door jullie hebben wij dit immers mogelijk weten te maken. Onze welgemeende dank hiervoor!!

1 Comments:

At 1:25 PM, Blogger Robin said...

Ter info: De nieuwe revu van deze week heeft een rapportage over Phi Phi. Het heeft veel overeenkomsten met het stuk van Stefan.

 

Post a Comment

c

<< Home